maanantai 28. syyskuuta 2009

Nokian Dopplr-kauppa

Päätin rohkeasti aloittaa bloggaamisen kun sattui niin hyvin aiheeseen liittyvä uutinen kohdalle. Tämä ei toki ole vielä varsinainen kurssin suorittamiseen liittyvä alustukseni.

Nokia julkisti Dopplr-kauppansa eilen, kauppasummaa ei kerrottu, mutta arviot siitä liikkuvat noin 10-15 milj. euron tietämillä. Dopplr-yhtiön toimenkuvana on kehittää ja ylläpitää matkailijoille suunnattua mobiilia verkkopalvelua (linkki oli myös tämän kurssin opiskelumateriaaleissa). Meille suomalaisille yhtiön tekee mielenkiintoiseksi se, että sen perustajiin kuuluu mm. Marko Ahtisaari, joka on myös toiminut Dopplr:in toimitusjohtajana. Dopplr on ollut vain noin 10 hengen organisaatio, jonka toiminnan luvataan jatkuvan Nokian sylissä ennallaan - ainakin toistaiseksi.

Nokian perustelee ostostaan ennen kaikkea Dopplr:in ainutlaatuisella osaamisella verkossa toimivien yhteisöjen luomisessa. Kaupan myötä yhteisöt voivatkin tulevaisuudessa jakaa matkasuunnitelmiaan tai kokemuksiaan matkastaan ja yksittäisistä matkakohteistaan on-line myös Nokian matkapuhelinten avulla. Vielä tällä hetkellä Dopplr:in mobiili Social Atlas näyttäisi olevan tarjolla vain iPhoneen.

Jatkoin vielä ajatusleikkiäni tämän "suomalaisuuden" teeman ympärillä; nyt kun Nokialla on uutta osaamista verkkoyhteisöjen luomisesta, pohdin voisivatko he tehdä yhteistyötä ja jakaa tätä osaamistaan Matkailun edistämiskeskuksen ja Suomen maabrändi-työryhmän kanssa?

Verkkoyhteisöosaamista näytettäisi tarvittavan erityisesti uuden uljaan maaportaalimme, Visit.Finlandin sosiaalisen osion, Our Finland, kehittämisessä? Maaportaali näyttää kärsivän vielä paitsi tuotteiden (matkailupalvelujen) vähyydestä, myös sosiaalisen yhteisön vähäväkisyydestä. Sinänsä hyvä idea vesittyy sillä, että esimerkiksi FinBlogien kirjoittajat näyttäisivät olevan pääosin Mek:n omaa henkilöstöä tai muita asiantuntijoita. Todelliset matkailijoiden kokemusten jakamiset sieltä vielä lähes puuttuvat. Eikä se ole ihme, miksi ja miten ihmeessä matkailijat osaisivat löytää tiensä jakamaan Suomi-kokemuksiaan Mek:n sivustoille jos/kun heitä ei sinne mitenkään erityisesti hankita?

Ajatuksena siis heitän ja toivon, että juuriltaan suomalainen Nokia ottaisi Dopplr-osaamisensa avulla roolia ja vastuuta Suomi-sanoman levittämisessä verkkoyhteisöissä yhteistyössä Mek:n kanssa. Vaikkakaan Mek:n ensisijainen tavoite ei liene mobiiliyhteisöjen luominen, luulen, että osallistujien hankkimisessa pätevät samat lainalaisuudet, olipa yhteysvälineenä tietokone tai mobiililaite.

- Merja

4 kommenttia:

  1. Dopplr ei suinkaan ole ainoa kotimaisista juurista ponnistava sosiaalisen median palvelu matkailukäyttöön. Meiltähän löytyy myös esimerkiksi TripSay (www.tripsay.com) ja Rantapallo (www.rantapallo.fi).

    Ideasi hyödyntää olemassa olevia sosiaalisen median palveluita VisitFinland-maaportaalissa on tosi hyvä. On aika erikoista, että maaportaaliin päätettiin tuottaa omat sosiaalisen median alustansa kokemusten ja esimerkiksi kuvien jakeluun, kun palveluita olisi ollut saatavilla muualtakin. Ehkä tässä olisi ollut syytä hyödyntää kotimaisia, jo olemassa olevia palveluita, jolloin sisältöäkin olisi ehkä ollut enemmän.

    Kuten Merja huomasi, suuri osa maaportaalin bloggaajista on Mekin omaa henkilöstöä tai muita "värvättyjä" bloggaajia. Tällaista ongelmaa ei olisi ollut, jos maaportaaliin olisi muussattu (mashup) sisältöä muualta.

    Maaportaalia on kommentoitu ja testattu monissa blogeissa. Kannattaa etsiä hakukoneista, mitä portaalista on kirjoitettu. Esimerkiksi eTourism Kainuu -blogissa (http://etourismkainuu.blogspot.com) on parikin kertaa testattu portaalin toimivuutta.

    Hyvä, Merja, että rohkenit blogata tänne kurssiblogiin. Juuri tällaisia keskustelunavauksia kaipaan ja huomatkaa, että keskustelun aktiivisuus oli myös yksi kurssin arviointikriteereistä.

    VastaaPoista
  2. Ihan uteliaisuudesta piti kurkata www.visitsweden.com (ruotsin kielen pääaineopiskelija kun olen)ja sieltä tuo vastaavanlainen kommnetointiportaali,Community of Sweden, mihin matkailijat saavat kommentoida kokemuksiaan maasta.

    Hiukan paremmin ovat länsinaapurimme saaneet houkuteltua kommentoijia, esimerkiksi erilaisia matkailutarinoita oli tähän päivään mennessä kertynyt 1489 ja keskustelufoorumilla eri aihealueisiin oli kertynyt keskustelunaloituksia useita kymmeniä per aihealue, mutta mitenkään erityisen kuumana ei keskustelu käynyt, näin päällisin puolin vilkaistuna.

    Samaa aihealuetta käsitteli Helsingin Sanomat 27.11.2009. Kaju Kunnaksen artikkelissa kerrotaan Vironautista, Viron Matkailunedistämiskeskuksen avaamasta sivustosta, jossa matkailijat voisivat opastaa toisiaan. Artikkelin mukaan ongelmat ovat samantyyppisiä, kuin Merjankin mainitsemat: käyttäjiä on vähän (rekisteröityjä 130) ja aktivisimmat bloggaajat ovat matkailualan toimijoita.

    Varsin vaisusti näiden maiden viralliset sivut siis houkuttelevat kommentoimaan, ainakin näin äkkiseltään vaikuttaa siltä. En vailla parempaa tietoa uskalla lähteä arvailemaan, mistä käyttäjien vähyys johtuu, kenties vaihtoehtoja matkailukokemusten jakamiselle on niin paljon, että jotkin kanavat vain jäävät vähemmälle huomiolle. Muita pohdintoja arvon bloggajat?

    VastaaPoista
  3. Hei Eva ja muut bloggaajat,

    Nyt vasta huomasin kommenttisi tähän Dopplr-kirjoitukseeni. Osin kommentoinkin helmikuun kirjoituksessani pohditojasi siitä, miksi maaportaaleiden on vaikeaa saada jäseniä ja sitä kautta uskottavaa keskustelua ja arviointeja.

    Huomasin myös interetmarkkinointi-guru Ilkka Kauppisen arvíoineen maaportaaleja ihan gloaalisti. Hänen suosikkinsa löytyvät osoitteesta http://matkailumarkkinointi.blogspot.com/2007/10/parhaimmat-maaportaalit.html.

    t. Merja

    VastaaPoista
  4. Itse uskon siihen, että matkailijat haluavat jakaa kokemuksiaan muissa yhteisöissä, kuin maaportaaleissa. Kuten olemme huomanneet, on oman blogin perustaminen varsin helppoa. Lisäksi tarjolla on paljon eri keskustelupalstoja ja muita vastaavia sivustoja, joille on mahdollista kuvailla kokemuksiaan.

    Pokerin ystävänä on tullut seurattua pokeritieto.fi sivustoa, jolla on varsin vilkas keskustelufoorumi. Tällä hetkellä matkapäiväkirjat-osiossa löytyy 74 viestiketjua, joissa ihmiset kertovat tapahtumia matkoiltansa.

    Alla olevasta linkistä löytyvä viestiketju on hyvä esimerkki mainiosti kirjoitetuista jutuista, joista on hyötyä myös matkaa suunnitteleville. Juttuja on vielä höystetty hienoilla kuvilla. Moni Kaakkois-Aasiaan matkaava löytää mielenkiintoista tietoa täältä:

    http://www.pokeritieto.fi/keskustelu/matkapaivakirjat/sirkepolan-matkat-maailmanympari-t23801.html

    Tulipa mieleen vielä, että yksi syy kirjoittajien vähyyteen maaportaaleissa voi olla se, että ihmiset saattavat mielummin haluta kirjoittaa omalla kirjakielellään.

    -Taneli-

    VastaaPoista