perjantai 12. maaliskuuta 2010

Google on kaveri, myös virtuaalimatkailussa

Viime aikoina on ollut paljon puhetta tästä Googlen lanseeraamasta Street Viewsta (http://maps.google.com/help/maps/streetview/). Kun ensimmäisen kerran kuulin koko hommasta, tulin itseasiassa hyvin iloiseksi - nyt pääsen katselemaan kaikkia sellaisia paikkoja, joissa olen ennen asunut, tai miltä uusi talomme näyttää. Samalla tajusin, että tämän sovelluksen avullahan pääsee katsomaan suurta osaa mailmaa ja myös siis turistikohteita vain muutamalla hiirenklikkauksella. Kuten Susanna omassa blogitektstissään tässä alempana on maininnut, on useilla matkailusivustoilla esitelty vain kohteiden "pääkohteet". Siihen verrattuna Street viewhän on aivan oivallinen keksintö!

Tämän avulla pääsee kiertelemään matkakohteita, vähän second lifen (www.secondlife.com) tapaan. Yksi seikka, joka hyödyttää varmasti monia matkailijoita, on se, että tästä pääsee näkemään hotellin laajemassa ympäristössä. Sen sijaan, että näkisi kuvan hotellista ja huoneista, voi Street Viewn avulla kulkea esim. hotellilta turistikohteisiin ja nähdä samalla, millaisella alueella hotelli oikeasti sijaitsee. Mm. Suomessa karttaa kuvatessa tallentui kameralle hieman epämiellyttäviäkin tilanteita (esim. puliukot sammuneina puiston penkillä jne...), mutta näitähän ei turistioppaissa näytetä - olkoonkin, että sammuneet spurgut ovat valitettavasti arkipäivää lähes joka paikkakunnalla. Tämän avulla kohteista voi saada laajemman kuvan, kuin mitä vain normaalien nettisivujen ja matkatoimistojen kautta.

Tätä palvelua olisin itse kaivannut pari vuotta sitten matkatessani Roomassa. Olimme varanneet hotellin hieman keskustan ulkopuolelta ja nähneet siitä kuvia, jotka vaikuttivat hyviltä. Hotellissa itsessään ei ollut mitään vikaa - huoneet olivat isoja, ruuat hyviä ja yhteydet keskustaankin aivan loistavat huolimatta etäisyydestä. Lähdimme kuitenkin eräänä päivänä kävelemään hotellin ympäristöön pois keskustasta, ja löysimme itsemme puistosta, jossa oli paljon poliisiautoja kiertelmässä puistoa edestakaisin, ja jotka hidastivat aina tiettyjen miesporukoiden kohdalla. Tuli hieman Sopranos-fiilis poliisien ja mustiin pukuihin ja laseihin sonnustautuneiden karskien italialaisporukoiden keskellä. Jälkeenpäin kuulimme, että puistossa ihan oikeasti pyörii mafian porukkaa. Eipä tällaista oltu kerrottu eikä näytetty missään matkaoppaassa! Ja puisto siis sijaitsi muutaman korttelin päässä hotellistamme. Olen varma, että tällaiset tilanteet olisivat tallentuneet siinä missä suomalaiset sammuneet spurgutkin. Harmi, kun en muista enää hotellin nimeä enkä sijaintia, niin en pääse tarkastamaan, tallentuivatko mafiosot Googlen kartalle :)... Olisi ehkä se suunta kaupungista jäänyt näkemättä, jos olisin etukäteen nähnyt samanlaisen tilanteen. Virtuaalinen matkailukokemukseni olisi kyllä sinänsä laajentunut, mutta reaalinen sen sijaan ei.

Sari Matala on todennut teoksessaan "Matkailuportaali virtuaalituristin valintojen tilana" virtuaalitodellisuuden rikastuttaneen matkailua ja avanneen uusia mahdollisuuksia ja tulevaisuudennäkymiä niin turistin kuin matkailuelinkeinon parissa työskentelevänkin näkökulmasta. Vaikka Susanna alemmassa blogitekstissään kritisoikin virtuaalimatkailun laajentumista, on kuitenkin todettava, että tiettyyn pisteeseen asti virtuaalimatkailu mahdollistaa matkailijan kokemuksien laajentumisen. Ainakin arempien matkailijoiden kohdalla se voi toimia liikkeelle sysääjänä - kun ensin on uskaltautunut matkustamaan virtuaalitodellisuudessa, voi olla että virtuaalikokemukset jäävät sen verran kaihertamaan "vajavaisina kokemuksina", että ne halutaan jatkossa täydentää kokemalla ne ihan konkreettisesti reaalisessa maailmassa.


Lähteet:

www.secondlife.com
http://maps.google.com/help/maps/streetview
Sari Matala: Matkailuportaali virtuaalituristin valintojen tilana. 2004. Rovaniemi.

5 kommenttia:

  1. Olen itsekin muutaman kerran päätynyt käyttämään täät Googlen toimintoa ja olen ollut siitää äärimmäisen iloinen. Tästä on ollut hyötyä monesti vieraaseen kaupunkiin matkatessa, esimerkiksi MAVY:n kursseille Jyväskylään, kun ei ole aikaisemmin kohteessa käynyt. Näin voi sieltä katsoa miltä kohteena oleva katu ja rakennus näyttävät ja kummasti on luottavaisempi olo suunnistaa vieraassa kaupungissa kuin vain kartan avulla. Kritisointini omassa blogikirjoituksessani koski lähinnä matkailutarkoituksiin käytettyjä portaaleja ja kohteiden omia matkailusivustoja, joissa näytetään hyvin stereotyyppisesti kohdetta, mutta tällainen neutraali ja periaatteessa tiedonhakuunkin tähtäävä sivu on mielestäni varsin avartava ja varmasti matkailumotivaatiota lisäävä tekijä. Positiivista siinä on juuri se, että kohteet näkyvät sen kautta ikään kuin autenttisina, kuten Annikakin mainitsi, jopa spurgujen kera.

    VastaaPoista
  2. Tuore esimerkki Googlen Streetview'n hyödyistä löytyy myös olympiarinteiltä http://googleblog.blogspot.com/2010/02/vancouver-forecast-light-winds.html. Kamerat asennettiin moottorikelkkoihin, jotka viilettivät pitkin olympialaisten tapahtumapaikkoja Whistlerissä.

    Matkailijoille tärkeitä kohteita ovat myös puistot ja kansallispuistot, joihin Googlen kamera-autot eivät Suomessakaan ole päässeet. Nyt tarjolla on myös lihasvoimalla toimiva kolmipyöräinen kulkuneuvo Street View Trike http://googleblog.blogspot.com/2009/10/street-view-we-can-trike-wherever-you.html.

    Annikan puisto-mafioosot eivät olisi välttämättä tallentuneet auton kameraan, mutta polkupyörän kameran silmään ne olisivat voineet tarttua. Mielestäni tällaiset loppuen lopuksi aika yksinkertaisetkin avaukset voivat antaa mahdollisuuden aivan erilaiseen matkakokemukseen kuin se, mihin me olemme tottuneet. Kaikilla ei ole aikaa, rahaa eikä fyysistä mahdollisuutta matkustaa, mutta nykyisin löytyy myös monia keinoja, joiden avulla pääsee nauttimaan edes hieman kaukaisten kohteiden eksotiikasta.

    VastaaPoista
  3. Kävin lukemassa tuon esittely Street View Trikesta ja ymmärtääkseni se siis toimii jo. Yritin sitten katsoa joitakin erikoisempia kohteita, jotka olivat äänestyksen voittaneet, mutta en kyllä onnistunut löytämään sellaisia, ainakaan siis jos nuo kuvat Google mapsista löytyy. Idea on kyllä mielenkiintoinen, sillä monet paikat ovat valtaväylien ulottumattomissa. Itse olin viime syksynä Etelä-Ranskassa pyöräilymatkalla ja polkiessamme viini- ja hedelmätarhojen läpi ajattelin, ettei tällaista maisemaa voi kuvitella millään muotoa. Toisaalta taas kokemus säilyi näin ollen erittäin hätkähdyttävänä kun ei ollut aavistustakaan siitä luonnon kauneudesta etukäteen. Toisaalta siis uudet innovatiiviset keksinnöt saattavat heikentää kohteen harvinaisuutta, mutta on totta, kuten Outi-Maaria totesi, että kaikilla ei ole aikaa eikä varaa matkustaa paikan päälle. Eikö siis silloin ole vain kohtuullista, että hekin pääsevät nauttimaan maailman eksoottisimmista anneista.

    VastaaPoista
  4. Mietin tuota Susannan kommenttia Etelä-Ranskan ainutlaatuisesta maisemasta. olisiko se kuitenkin menettänyt merkityksensä, jos olisit nähnyt maiseman jo etukäteen? Kaikki kokemukset kun ovat kuitenkin vain kerran ensimmäisiä kertoja.. Toisen kerran maiseman nähdessä ei se ehkä enää hätkäytäkään niin paljoa.
    Mielestäni nuo kaikki virtuaaliportaalit aukaisevat hyviä mahdollisuuksia, ja asettaa kaikki ihmiset tasa-arvoisempaan asemaan matkailun suhteen.

    VastaaPoista
  5. Itse olen myös miettinyt näissä parissa viimeisessä viestissä esiin tullutta ajatusta siitä, onko matkakohde enää niin upea elämys paikan päällä jos sen on jo nähnyt virtuaalisesti. Itse matkustin nelisen vuotta sitten interraililla San Sebastianiin, Espanjaan, emmekä tietoisesti etsineet matkakohteesta yhtään mitään tietoa etukäteen - valitsimme sen vain kartalta nimen perusteella. Kaikki olikin sitten sinne päästyämme positiivista yllätystä, ja uskon että paikasta jäi niin hienot muistot paljolti sen takia että jäi tunne että olimme "löytäneet" paikan - joka on tosiasiassa tietysti suosittu turistikohde.

    Nyt olen matkustamassa elokuussa Málagaan ja olen etsinyt paljon tietoa netistä saadakseni matkasta "kaiken irti". Katsoessani Googlen Streetview'lla reittiä hotellilta keskustaan, tuli kuitenkin mieleeni että saankohan näin enemmän irti matkasta vai menetänkö päinvastoin jotain - reitin ehtisi varmasti etsiä ja kävellä myös paikan päällä...

    Samalla tuli mieleeni myös Suomen mediassa aika kiihkeänä käyty keskustelu Googlen kuvatessa Suomen katuja: oliko kuvausajankohta varmasti sellainen, että Suomi esittäytyisi parhaassa valossa. Silloin en kokenut väittelyä asiasta kovin merkitykselliseksi. Kuitenkin nyt totesin etten matkustaisi Málagaan Streetview:n perusteella: pilvisenä päivänä kuvattuna kaupunki näytti tosi harmaalta. Siten Streetview'lla ja vastaavilla voi todella olla merkitystä mielikuvien luomisessa ja matkakohteiden valinnassa.

    VastaaPoista